woensdag 22 januari 2014

NOG WAT KLEIN GRUT

 
Zondag de hele dag op stap geweest met de paddenstoelen werkgroep naar Wagenborgen. We startten in het nog jonge Wagenborgerbos. Een bos bestaande uit blokken met over het algemeen een of twee soorten bomen. Wat op zich een monotoon geheel is, zoals een hoek essen waar een tapijtje van gras de zaak probeert op te fleuren. In deze blokken kwamen we nog heel wat paddenstoelen tegen, vooral op de op de grond liggende takken en hopen snoeihout. 's Middags bezochten we het terrein van het voormalige psychiatrisch ziekenhuis Groot Bronswijk.
 


Daar struinden we door de overgebleven hoekjes sierplantsoen en de windsingels. Ook hier vonden we nog heel wat leuke zwammen, zelfs een grote hoeveelheid oesterzwammen op een hoop in stukken gezaagde kastanjebomen, waarvan een deel ter consumptie werd meegenomen. Het lijstje met waarnemingen groeide al aardig evenals de foto's daarvan. Op een gegeven ogenblik vond een van de deelnemers hele kleine gele bolletjes op een eikenblad. Het was een slijmzwam, een hele lastige en ook moeilijk in een systeem onder te brengen groep. Is het wel een zwam? Of iets anders? Lastig om te beantwoorden en het heeft per soort ook nog heel verschillende verschijningsvormen. Maar ik vind ze prachtig!
Ze zijn ook zeker niet zeldzaam. Op het plekje waar ik het boven afgebeeld gevalletje fotografeerde waren de op de grond liggende bladeren door mijn gekruip wat omgewoeld. Op een oppervlakte van 50 x 50 cm. vond in totaal vier verschillende exemplaren! Waarvan ik de onderste, speldenknop grote en paarsgekleurde bolletjes, het mooist vond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten