dinsdag 14 januari 2014

EEN KLEINE ROZE ZELDZAAMHEID

 
Een mooie zonnige zondag, dus aan de wandel want het is te mooi om lang in de auto te zitten. Laarzen en oude jas aan en op pad, het is bij twaalven dus iedereen zit aan de zondagsdis, de meest ideale tijd om ongestoord je gang te kunnen gaan. Er is veel te zien en te fotograferen, bloeiende hazelaar mannetjes en vrouwtjes, mooie winterknoppen leuke mosjes en in de schaduw is hier en daar nog wat rijp aanwezig. De totale afstand die ik deze middag heb afgelegd bedraagt slechts 1.5 km. en was pas 4 uur later weer thuis.
 

Boven op een gemetselde muur groeiden prachtige plukjes mos met sporenkapsels. De muur komt ongeveer tot borsthoogte en de zon schijnt door de stengeltjes en het lijkt alsof er binnenin een lichtje brandt, prachtig. Iedere keer zie ik weer een misschien nog mooier plukje en al fotograferend kom ik, zij het heel langzaam, aan het eind van de muur. De zon kan het laatste stuk niet bereiken, dus een ander soort licht en weer die plukjes mos en dan maak ik ook daar weer een serie van. Hoe gek kun je zijn! Plots valt mijn oog op een op de kop liggend mos plukje. Er zitten hele kleine stipjes op. Eerst denk ik dat het zandkorreltjes zijn van een hoop zand achter het muurtje, maar nieuwsgierig als ik ben toch maar even beter kijken. Het blijken hele kleine zwammetjes te zijn. Van dichtbij, door de lens bekeken waren ze bijna doorzichtig en heel zachtroze van kleur. Een hele serie foto's was het gevolg. Thuis gekomen op zoek om er achter te komen wat het is en vooral ook hoe het heet.
Het bleek het zeer zeldzame Roze grondschijfje ( Roseodiscus formosus ) te zijn. Wat een geluksgevoel was dat op zo'n gewone zondagmiddag. Ik heb mezelf dan ook maar getrakteerd op een lekkere stroopwafel.1 opmerking:

  1. Wat heb jij toch een enorm oog voor de kleine details Ubel. En wat zijn er voor wie goed rondkijkt dan prachtige dingen
    te ontdekken. Wat een mooie en ook bijzondere vondst heb je hier gedaan, proficiat, dat was wel een stroopwafel waard :-)
    Maar ook compliment voor de fraaie foto's die je hebt kunnen maken van deze kleine wondertjes.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen