maandag 16 december 2013

WAAIERTJES


Lheebroekerzand, een onderdeel van het grote natuurgebied Dwingelderveld. Het is zondagmorgen, een groep natuurliefhebbers allen lid van de KNNV beginnen aan een wandeling door dit mooie gebied. De gang zit er niet echt in, wel het enthousiasme bij het zien van vele paddenstoelen, mossen, gallen en vogels. Hoewel die laatsten zich niet in groten getalen laten zien of horen. Beter is het gesteld met de paddo's. Ondanks de laatste nachtvorst is er veel te zien. Aan het eind van de middag zijn er maar liefst 60 soorten op naam gebracht, voorwaar een aardige score zo vlak voor de kerst.
Een van de vele fraaie zwammen was wel het Waaiertje ( Schizophyllum commune ). Het is een plaatjeszwam die net doet alsof het een elfenbankje is. Hij groeit net als het elfenbankje graag op dode op de grond liggende takken, maar soms ook op bewerkt hout. Ooit trof ik ze aan op oude spoorbielzen bij iemand in de tuin.
Aan de bovenkant is het voorzien van grijswit dons met een paars-purperen tint. De onderkant heeft dus duidelijke plaatjes welke in de lengte gespleten en iets omgekruld zijn. Als er in de kerstvakantie geen sneeuw ligt, maak dan maar eens een lekkere boswandeling en let vooral op de dode takken want deze waaiertjes zijn net als de elfenbankjes het hele jaar te vinden.


3 opmerkingen:

 1. Dank Ubel voor het voorbereiden en leiden van deze prachtige wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aan de hand van deze duidelijke blog moet het vast lukken
  om de komende tijd ook Waaiertjes te kunnen vinden.
  Ze zijn nog heel fotogeniek ook.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zijn heel mooi en er staan inderdaad nog best veel paddenstoelen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen