maandag 26 maart 2018

VOORJAARSWERK

Voorjaar, een zonnige dag, mijn volkstuin ligt op mij te wachten. Overall aan en aan de slag, maar niet zonder camera. Nu is mijn akkertje niet heel erg groot dus het is te behappen. Eerst al het afgestorven spul bijeen geharkt de composthoop er over uitgestrooid en dan spitten.
Dat is het moment, ik pak de schep en........ ja hoor eerst maar weer neerleggen. De rups van een witje, ik denk het klein koolwitje, had zich vast gesponnen op het blad. Daar moeten foto's van worden gemaakt. En daar bleef het niet bij.......


daar ligt ze dan op een zelf gesponnen matje en zich zelf vastgebonden met een gordeltje. voorzichtig heb ik haar er af gepeuterd en in de tuin tussen wat blad neergelegd. hopelijk kruipt er straks een mooi witje uit

op de tuin van de buurvrouw staat nog een palmkool. donkergroen van kleur maar in het hart waar zich de bloemknoppen ontwikkelen is het mooi paars gekleurd.

een ander paars fenomeen is de vroegbloeiende paarse dovenetel. in mijn tuin vind ik "onkruid" best wel leuk, vooral als het een aardig bloemetje geeft en niet woekert.

tijdens het spitten kom ik allerlei diertjes tegen, pissebedden, wormen, duizend- en miljoenpoten, maar ook kleine monstertjes

deze dus, een engerlingetje. het is nog jong maar heeft al een aardig smoelwerk waarmee het straks mijn groenteplantjes te lijf gaat. een veelvraat waar ik eigenlijk niet zo blij van word. ik gooi hem op het graspad. voer voor de vogels tenzij het zich snel de grond in weet te wurmen. 

1 opmerking:

  1. Ha ja als je in de tuin aan het rommelen bent kom je van alles tegen. Jij hebt echt oog voor al die kleine details. Leuk de vlinderpop,die had ik denk ik meegenomen om thuis uit te laten komen. Mooie "onkruidjes" zijn bij mij ook van harte welkom, bovendien doen we er insecten ook een groot plezier mee. De engerling vind ik een engerd, maar zoals je al zegt, voor vogels is het een zeer welkom eiwitrijk hapje.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen