woensdag 15 april 2015

LENTE LIEFDE

De groene kikkers in mijn vijvertje waren ontwaakt en zaten in het mos op de oever te loeren naar insekten. Tijd om de vijver wat op te schonen dacht ik enkele dagen geleden. Al bij de eerste grote schep dode planten en ingewaaide bladeren zag ik dat ook de salamanders wakker waren geworden. Uit de troep die ik op het gazon had gelegd kroop een dametje met een dikke bolle buik.
 


Gelukkig net op tijd met de schoonmaak aktie, want vandaag was het een drukte van belang. Er vertoeven een flink aantal Kleine watersalamanders in mijn tuin en vijvertjes. Tussen het puntkroos en de andere waterplanten kropen een aantal vrouwtjes rond, 
gevolgd door een of meerdere op seks beluste heren. Zodra het vrouwtje een plekje had gevonden om even rustig te zitten, kwam er al snel zo'n man aan gezwommen en trachtte haar te imponeren met de prachtig gekleurde vlag aan zijn staart. Als je dan ook nog het geluk hebt om te zien dat er eitjes worden gelegd tijdens een liefdevolle omstrengeling, ja dan is mijn dag weer helemaal toppie.
Helaas deden ze dat op een plek waar ik ze niet kon fotograferen. Ze zullen wel gedacht hebben, dat hoeft van ons nou ik weer niet allemaal op internet.

Zeer tegen zijn zin heb ik er even een man uit gevist voor een korte fotosessie. Wat een prachtige kleuren, dat blauwe en het oranje met zwarte blokpatroon. En dan die prachtige oranje buik met donkere vlekjes. Daar zal je als salamanderdame toch smoorverliefd op worden?


 

1 opmerking:

  1. Prachtig blog van die kleine salamandertjes, mooi verhaal en bijzonder fraaie opnamen.
    Inderdaad schitterend van kleur die mannetjes, kwam er onlangs eentje tegen en kon het ook niet laten om die
    even op te pakken om die prachtige onderkant te bewonderen.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen