donderdag 9 februari 2017

IJSHAAR

Het bestaan van ijshaar was mij bekend maar nog nooit het genoegen gehad het te ontmoeten. En dan gebeurt het, onverwacht en ook nog in mijn eigen tuin! In een plantenbak met tuinkruiden had ik kortgeleden wat afgestorven planten afgeknipt. Toen ik de tuin in liep om mijn gevederde vrienden wat te verwennen met lekkere zaden viel mijn oog op iets vreemds in de kruidenbak. In eerste instantie dacht dat er stukjes van een plastic boterhamzakje tussen de afgeknipte planten was gewaaid. Toch maar even beter gekeken. Ja hoor ijshaar! Ik sprong in gat in de lucht, greep mijn camera van de eettafel en legde dit niet alledaagse fenomeen vast.


Hele dunne draadjes bevroren vocht door schimmels in de stengels naar buiten geperst. De temperatuur net beneden nul en geen zon zorgt er voor dat ze blijven.


Dat was gisteren. Nu, vandaag zijn ze er nog en zelfs iets gegroeid. Dus straks nog maar weer met de camera er tegen aan.

3 opmerkingen:

 1. Nou wat leuk Ubel en dan nog wel in eigen tuin. Ik heb het deze winter ook voor het eerst met eigen ogen gezien op beukentakken, dat zag er witter uit. Jouw ijshaar lijkt ook wel veel op het gelijkende fenomeen needle ice dat ook door schimmels ontstaat en er meer glasachtig uit ziet. Heb ikzelf eenmaal gezien op de grond, waar het uit het zand leek te groeien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Coby, je kon best wel eens gelijk hebben! Dank voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Leuk Ubel. Ik heb beide soorten nog nooit gezien helaas, maar wie weet het kan zo maar gebeuren, zelfs in eigen tuin.

  BeantwoordenVerwijderen