zondag 26 april 2015

HONGER EN DORST




Het was veertien april, ik lag in mijn tuintje en sliep..... niet. Nee ik lag languit in het gras naast mijn vijvertje. De salamanders van de vorige blog hadden het druk tussen de waterplanten. Schaatsenrijders schoven onrustig heen en weer op het wateroppervlak zoekend naar een lekker hapje. Verscholen tussen de oeverplanten lagen enkele groene kikkers te loeren naar vliegende hapjes. Vlak naast deze groene monsters landde een Gehakkelde aurelia. Of de kikkers hadden al genoeg gegeten of ze waren te lui, want ze bleven zitten waar ze zaten en het enige wat bewoog was hun keel en af en toe een knipoog.






Overal aan de boorden van het vijvertje zoemde het van de bijen onbevreesd voor de grote groene kikkerbeesten. Of wisten ze dat die vandaag een marge dag hadden? Tientallen kropen langs de waterrand door het mos staken hun zuigsnuit tussen de mosplantjes en zogen op die manier het water op. Mij traag bewegend en heel voorzichtig heb ik mijn camera gericht op al dat gedoe en het in een SD kaartje gestopt. En er nu een blogje van gemaakt.




woensdag 15 april 2015

LENTE LIEFDE

De groene kikkers in mijn vijvertje waren ontwaakt en zaten in het mos op de oever te loeren naar insekten. Tijd om de vijver wat op te schonen dacht ik enkele dagen geleden. Al bij de eerste grote schep dode planten en ingewaaide bladeren zag ik dat ook de salamanders wakker waren geworden. Uit de troep die ik op het gazon had gelegd kroop een dametje met een dikke bolle buik.
 


Gelukkig net op tijd met de schoonmaak aktie, want vandaag was het een drukte van belang. Er vertoeven een flink aantal Kleine watersalamanders in mijn tuin en vijvertjes. Tussen het puntkroos en de andere waterplanten kropen een aantal vrouwtjes rond, 




gevolgd door een of meerdere op seks beluste heren. Zodra het vrouwtje een plekje had gevonden om even rustig te zitten, kwam er al snel zo'n man aan gezwommen en trachtte haar te imponeren met de prachtig gekleurde vlag aan zijn staart. Als je dan ook nog het geluk hebt om te zien dat er eitjes worden gelegd tijdens een liefdevolle omstrengeling, ja dan is mijn dag weer helemaal toppie.
Helaas deden ze dat op een plek waar ik ze niet kon fotograferen. Ze zullen wel gedacht hebben, dat hoeft van ons nou ik weer niet allemaal op internet.





Zeer tegen zijn zin heb ik er even een man uit gevist voor een korte fotosessie. Wat een prachtige kleuren, dat blauwe en het oranje met zwarte blokpatroon. En dan die prachtige oranje buik met donkere vlekjes. Daar zal je als salamanderdame toch smoorverliefd op worden?


 

vrijdag 3 april 2015

LENTE, PASEN EN KERST.



Ondanks de regen en de storm komt de lente er aan. Overal gaan bloemen bloeien in tuinen, bossen en velden. Knoppen aan bomen zwellen en barsten open. Zo ook de bijna zwarte driehoeks knoppen van de Es. Als de zwarte schubben opzij gedrongen worden komen de donkerpaarse nog gesloten helmdraden te voorschijn. Nog een enkele warme dag en ze springen open om hun stuifmeel mee te geven aan de wind.





Bezig zijnde in mijn tuin kom ik weer het Gestreepte nestzwammetje tegen, het zit er al vanaf de herfst vorig jaar. De 'eitjes' zien er wat gebleekt uit, zal ik ze een kleurtje geven zo vlak voor de paasdagen? Ach laat ook maar, gewoon naturel is ook goed. Al die geverfde eieren, wat een rare gewoonte eigenlijk, alsof er al niet kleur genoeg is in de lentetuin.


 
 



Tussen al dat vrolijke lentegedoe staan in mijn tuin nog aardig wat kerstrozen in bloei. De echte witte Helleborus niger naast licht- en donkerpaarse en bijna witte met spikkeltjes van de Helleborus orientalis zaailingen. Vlak in de buurt staat een groepje Narcissen, volgens mij is dat de echte paasbloem. Om niet helemaal de kluts kwijt te raken zitten de knopjes van de Pinksterbloem dankzij het vroege paasfeest gelukkig nog stijf dicht. Misschien kunnen we ze beter allemaal gewoon lentebloemen noemen.